Galleri FrausOculi

Galleri
FrausOculi

Tankeplankor

Tankesamlaren


En slät yta lugnar. En färgrik yta stimulerar.
Tankesamlaren är en väggskulptur som också är ett visuellt mantra med taktila egenskaper.

Skörda energi från rummet
Energi finns överallt. Så här fokuserar du den till det du vill:

 • Ställ dig framför tankesamlaren.
 • Andas lugnt med djupa andetag ända nerifrån magen.
 • Sänk axlarna.
 • Studera en färg.
 • Stanna vid den tanke som ger dig positiva associationer.
 • Håll kvar känslan, gärna mer än 20 sekunder.

Upprepa studerandet, tänkandet och kvarhållandet av känslan för varje färg.

Efter att du har gjort denna ritual varje dag under några veckor, har du lärt din hjärna att det räcker med att se tankesamlaren för att du ska bli lugnare, gladare och finurligare.

Vilken personlighet har du?
Tankesamlaren finns i två varianter: en ljus för livsnjutaren och en mörk för realisten.

Tankesamlaren för livsnjutaren - Som livsnjutare vill du vara med om allt som händer. Du vill själv skapa händelser. Ibland kan det bli för mycket att ta in och för många saker att välja mellan. Överflödet kan bli en brist på närvaro. Då kan tankesamlaren sänka ditt levnadstempo så att du hinner njuta av dina medvetna val.

Mitt i färgglädjen finns mörka stråk. Du tillåter allvaret, men låter inte motgångar ta överhanden. Din grundstämning är livsglädje.

Träslagen är bland andra körsbär och fruktträd. Plankorna är betsade och lackade.
BxHxD = 16 x 16 x 2 cm.


Tankesamlaren för realisten - Som realist tycker du att de oansvariga har fått för mycket utrymme. Att klacksparkarnas tjoanden förorenar atmosfären. Att optimister bara ser det halvfulla glaset och dricker glatt vidare mot tomhetens botten. Då är den mörka tankesamlaren för dig. Du ser det halvtomma glaset och planerar för att fylla det igen.

Mitt i det mörka finns ljusa strimmor. Du bejakar glädjen, men låter inte ytligheten ta överhanden. Din grundstämning är seriositet.

Träslagen är bland andra ek, en och hägg. Plankorna är betsade, lackade och aningen polerade med stålull.
BxHxD = 18 x 15 x 2 cm.

Tankesamlaren Mini för dig på språng
Tankesamlaren Mini Tankesamlaren finns i en förminskad version, lämplig att ha i fickan. Med denna lilla kroppsnära talisman kan du när som helst återfinna din grundstämning och landa i nuet. Med ett leende på läpparna och en glimt i ögat.

Träslagen är bland andra en, ek och hägg. Plankorna är betsade och lackade.
BxHxD = 6 x 5 x 1 cm.

Tankeställaren

Tankeställaren Om du vill komma ihåg en sak, så kan Tankeställaren assistera dig. Du lägger en lapp i Tankeställaren, så slipper du belasta minnet. Du har helt enkelt ställt tanken i parkeringsläge.

Du kan också lägga en lapp med en fundering eller fråga i Tankeställaren. Och sedan ge lappen, eller hela Tankeställaren, till någon som ett tecken på en uppskattad samtalspartner. Eller belöna dig själv med ett litet uppslag till tankegymnastik. Till slut har du kanske en hel tankesamling. Här har du några igångsättare:

 • Har en humla randiga fötter?
 • Formulera ett påstående som gör dig citerad.
 • Vad sade du som gjorde en medmänniska riktigt glad?
 • Vad är tid?
 • Vad kommer människan aldrig att kunna veta?

Träslagen är bland andra en, akacia och hägg. Plankorna är betsade och lackade.
BxHxD = 9 x 8 x 3 cm.

Betänkaren

Betänkaren Betänkaren lägger en tyngd på de snabba tankarna. Den introducerar friktion i den impulsiva ivern. Den gör motstånd mot de fragmentiserade och spolformade förklaringarnas framfart. Allt i syfte att skapa utrymme för eftertänksamhet och analys.

Betänkaren ger en liten ödmjuk påminnelse om att vrida och vända på problem - innan man beslutar sig för en lösning. Att ge sig tid att se andra perspektiv ger nya infallsvinklar. Och kanske till och med en helt ny problemformulering.

Betänkaren rekommenderas för alla som hellre tänker om än snabbt. Rekommendationen gäller alltså även för dem som ofta skriver på sociala medier.

Träslagen är bland andra ek, en och hägg. Delarna är betsade. Hela objektet är lackat.
BxHxD = 7 x 4 x 5 cm.

Vetenskaplig grund
Betänkarens funktion baseras på nobelpristagaren Daniel Kahnemans två tankesystem. När en människa ska fatta ett beslut, tävlar två tankesystem om vilket som ska få avgörandet - det snabba eller det långsamma.
- Det snabba systemet är resurssnålt och fungerar utan medveten kontroll. Det är viktigt när vi kör bil eller möts av en okopplad, morrande hund. Då har vi inte tid att beräkna kraft per ytenhet när en huggtand möter vadmuskel. Eller fundera på tvetydigheter och minnas statistik.
- Det långsamma systemet är beräknande och kräver en medveten insats. Systemet är inaktivt tills det snabba systemet begär assistans. Eller tills det långsamma systemet tycker att det snabba systemet inte klarar situationen. Det långsamma systemet kan analysera, överväga olika alternativ samt väga för- och nackdelar.

Mellan de två tankesystemen pågår en ständig kamp om tolkningsföreträdet. Magkänsla eller reflektion.

Så...

Konst berikar. Tankesamlaren, Tankeställaren och Betänkaren erbjuder dig instrumentell estetik i vardagen.
L'Art pour l'utile. Oui!